Wedstrijd Duitsland – Nederland G&G

Afgelopen zondag morgen liep om vijf uur de wekker af. We zouden naar Ratingen in Duitsland gaan voor de interland wedstrijd Duitsland – Nederland G&G. We waren al wel verteld dat er weinig ruimte was om tenten neer te zetten, maar toch bepakt en bezakt vertrokken we om zes uur richting Ratingen. ’t Weer was droog, de weg niet vol en dus netjes om half acht op de plaats van bestemming. En daar bleek inderdaad dat er maar weinig ruimte was om tenten/tentjes neer te zetten en dus alleen een rood/wit/blauw picknickkleed uit de auto gehaald, de pinnen om de honden aan vast te leggen en de stoeltjes voor Sjef en mij. Dus heel snel geïnstalleerd. Ons gaan melden op het secretariaat, startnummer opgehaald en daarna lekker gaan ontbijten. Dat werkt in Duitsland anders dan hier. Daar iedere wedstrijd de gelegenheid om te ontbijten. En toen was het wachten. De andere Nederlandse deelnemers kwamen en installeerden zich. Sommigen op een speelveldje voor jongen hondjes, achter een hekkie en toch ook nog met een tent. Ach ja, verschil moet er zijn, zullen we maar denken. De zon scheen inmiddels heerlijk en het beloofde een prachtige dag te worden. En dat lag niet alleen aan  het weer, de sfeer was prima. De deelnemers uit Nederland bijna allemaal in het oranje of rood/wit/blauw.  We begonnen met de blijfoefeningen in alle categoriën. En daarna het individuele programma. Anders dan in Nederland wordt in Duitsland het gehele programma achter elkaar gelopen, wel in twee gedeeltes in verschillende ringen. En omdat er per ring een Duitse en een Nederlandse keurmeester stond, door vier beoordeeld. Wat waren de meesten van ons blij om na de blijfoefeningen de eerste hoge punten voorbij te zien komen. Dat gaf moed. Daarna begon het GG1 in ring 1 met het los volgen, de posities tijdens het volgen en het komen. Daarna naar ring 2 voor de andere oefeningen. De Nederlandse deelnemers deden het helemaal niet verkeerd. Natuurlijk ging niet alles goed, deden sommige honden dingen die ze normaal nooit doen. Maar dat hield het wel spannend. Leuk waren de “Kampfhunden”  die bij ons in Nederland de GG 1 “onveilig” maken sinds anderhalf jaar. Engelse Stafforshire Terriers die netjes doen wat de bazen willen. Liggen blijven tussen andere honden, komen, naar een vak gaan, enthousiast apporteren enz. Dat kennen ze in Duitsland niet.  Na de GG1 de GG2 aan de beurt met het ochtendprogramma in ring 1. Voor mij begonnen met deelnemer 1 de zenuwen al toe te nemen en ik bofte dat ik nummer 4 was. Volgen ging redelijk, wanneer ik mijn zenuwen onder controle heb, dan doet ze dat beter als afgelopen zondag, maar het was niet helemaal verkeerd wat we lieten zien. Daarna de andere oefeningen tijdens het volgen en toen ik de ring uitging, op weg naar ring twee, waren de zenuwen een heel eind verdwenen. Fly ging als eerste GG2er naar het vak en dat was een fijn gevoel. Richting apport, sorteren gingen goed. Appèl op afstand kwam ze wel wat naar voren, maar niet zoals de laatste tijd meer dan een hondlengte. En toen het hoog apport nog. Onder luid applaus van het veld, zonder nullen behaald te hebben. Helemaal blij en trots op Fly. Er kwamen een dame met een Mechelse Herder uit Duitsland en ook haar hond vond het vak. Stiekem vond ik dat wel jammer, maar feit was dat ie als een speer het vak in ging. Een paar deelnemers later kwamen Sjef en Lucky. Volgen ging niet verkeerd, de oefeningen in ring 1 ook niet en toen naar ring 2. En ook Lucky vond het vak niet deze keer. Jammer, want dat gaat eigenlijk altijd goed. Daarna het richting apport. Ging dat de laatste wedstrijden mis,  nu liet hij zien dat hij wel weet hoe het moet. En ook de andere oefeningen gingen goed. Nadat de twee gelopen was, was het lunchpauze. Daarna de GG3. Het weer bleef stralend, de sfeer bleef uitstekend en we hebben met plezier de drieërs bekeken. Als laatste Nederlandse loper in de  GG3 kwamen Ruud Lonis met Chito aan de beurt, de broer van Lucky. Zij wilden gaan proberen om tijdens deze internationale wedstrijd hun GG3 diploma te gaan halen. De eerste oefeningen gingen goed, vak wat minder, maar vond ie wel en toen liet ook hij een steekje vallen bij het richtingsapport. En toen begon het spannende wachten op de uitslag. Maar als laatste loper kwam Rob nog in het veld. Zijn hondje Kaleigh was loops en moest als allerlaatse het veld in. En Kaleigh liep zoals ze al een hele tijd niet meer gelopen had, de sterren van de hemel tijdens het volgend. In het GG1 werden de drie eerste plaatsen bezet door Nederlandse deelnemers, Fly en ik wisten de eerste plaats te halen in het GG2 en ook no 3 was een Nederlandse deelnemer. In het GG3 werd de derde plaats behaald door Ruud met Chito. En wat belangrijker was, hij had genoeg punten voor zijn GG3 diploma. Tegen zessen zijn we weer huiswaarts gereden na een zeer geslaagde dag. Volgend jaar in Nederland??? We hopen van wel en gaan er dan zeker weer een mooie dag van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.